Swedish Swedish Örön saari on Facebookissa Avainlippu, Suomalaista palvelua

Kasvit

Luonto Örö käsittää kaksisataa hehtaaria luonnontilaista metsää, hiekkaisia ja kivisiä rantoja, komeita niemennokkia sekä hienoja ketoja ja nummia.
Lue lisää →

Lajisto

Saarella laiduntaa kesäisin karjaa, mutta luonnossa voit nähdä harmaahylkeitä sekä runsaasti lintuja ja perhosia.
Lue lisää →

Luontopolut

Saarella on kaksi luontopolkua, 6" tuuman kierros (noin 5,3 km) Örön eteläkärkeen, ja 120 mm kierros (noin 5,6 km) saaren pohjoisosiin.
Lue lisää →

Saaren luonto

Örö käsittää kaksisataa hehtaaria luonnontilaista metsää, hiekkaisia ja kivisiä rantoja, komeita niemennokkia sekä hienoja ketoja ja nummia. Saari oli 1900-luvun alussa vähäpuustoista nummea, jossa lähialueiden kylät laidunsivat karjaa. Tätä ei uskoisi sata vuotta myöhemmin, sillä nyt komeat mänty- ja sekametsät peittävät saarta. Lännessä on pitkä, yli 3 kilometrin hiekka- ja soraranta, jolla kasvaa monia harvinaisia kasveja. Osa saaren harvinaisista lajeista on kulttuuriperäisiä, osa alkuperäiseen lajistoon kuuluvia. Saaren sorarannoilla kukkii kesäkuussa merikaali. Hiekkaisilla ranta-alueilla esiintyy myös harvinaista merivehnää ja rantakauraa sekä runsaasti hietikkosaraa. Eteläpäässä rantaa kukkii kesällä laukkaneilikka.

Saaren nummilla kasvavat suurimmat kasviharvinaisuudet: lännenkylmänkukka ja etelänkylmänkukka, jotka esiintyvät Suomessa ainoastaan Örössä. Kylmänkukat kukkivat kauniina toukokuussa. Keskikesällä maata peittää violettina loistava kangasajuruoho. Siellä täällä voi tavata keskikesällä kauniita neidonkieliä, keltasauramoa sekä kookkaita ukontulikukkia. Kevät on parasta aikaa hallien eli harmaahylkeiden havainnointiin. Parhaat mahdollisuudet hylkeiden näkemiseen on saaren länsipuolen merialueella. Siellä hallin voi nähdä heikkotuulisella ilmalla joko kiven päällä lekottelemassa tai koiramaisena kuonona veden pinnalla.

Erinomainen lintupaikka

Lämpiminä kevätaamuina saaren metsät kuhisevat muuttolintuja, jotka ovat yöllä saapuneet meren yli Viron suunnasta. Peukaloisen, mustapääkertun ja kultarinnan laulun voi erottaa lintujen konsertista. Sijainti avomeren äärellä houkuttaa myös harvinaisuuksia pysähtymään saarella, sillä onhan tarjolla moninaisia elinympäristöjä kaukaa tulleille vieraille: kirjokertun, pikkusiepon, viitakerttusen, idänuunilinnun ja monen muun itäisen laululinnun voi kuulla virittelevän säkeitään kesäkuun aamuna.

Örön saari sijaitsee lintujen syysmuuton kannalta erityisen mielenkiintoisesti, sillä monet pohjoisen suunnasta tulevat linnut seuraavat Gullkronan hautavajoaman reunaa suoraan etelään ja päätyvät ylittämään Örön. Syksyisin näillä main kohtaa useampikin muuttolintujen reitti, sillä myös koillisen ja idän suunnasta valuu etelän matkalaisia tänne. Tuolloin voi eteläkärjen kalliolla odottaa kuulevansa pohjoisesta saapuvien suurten kurkiparvien trumpettien soittoa. Aurinkoisen syyspäivän kuluessa saattavat sadat petolinnut tehdä kierroksen saaren päällä ennen kuin ne suuntaavat kohti eteläisempiä maita.

Perhosten paratiisi

Örön nummilla, kedoilla ja niityillä lentää kesällä paljon perhosia. Saarella on tavattu noin 1700 perhoslajia ja saari onkin maamme arvokkaimpia perhospaikkoja. Uhanalaisten perhosten runsaan esiintymisen mahdollistavat monipuoliset ja avoimet elinympäristöt. Perhosia tavataan keväästä pitkälle syksyyn.

Viime kesinä harvinainen isonokkosperhonen on esiintynyt kesä-heinäkuussa suurina määrinä. Heinäkuussa sopivissa vaellustilanteissa saaren ajuruohokentät ovat olleet tuhansien nälkäisten päiväperhosten näytöstä. Runsaimmat paikalliset päiväperhoslajit ovat rinnehopeatäplä ja hietaheinäperhonen. Näyttävien amiraalien vaelluskausi takaisin etelään käynnistyy elokuussa, jolloin pohjoisesta saapuvia perhosia alkaa pakkautua saareen parhaimmillaan tuhansien yksilöiden massoina.


Luontopolut

Örön reitistö tutustuttaa retkeilijän saaren joka kolkkaan. Saarella on kaksi luontopolkua.

6" tuuman kierros (noin 5,3 km) Örön eteläkärkeen, josta avautuu huikea merimaisema. Matkalla voi tutustua tykkiasemiin, kasarmialueisiin ja puolustusasemiin. Eteläinen luontopolku huipentuu 1910-luvulta peräisin olevan tykkipatterin raunioille. Sieltä on kauniit näköalat ympäröiville kalliosaarille sekä meriosuudelle. Eteläkärjen näköalapaikalla tarkkasilmäinen voi myös bongata Bengtskärin majakan siluetin.

120 mm kierros (noin 5,6 km) suuntautuu saaren pohjoisosiin läpi rantaniittyjen, vanhojen metsien ja avoimen länsirannan. Pohjoiskärjen kiertävän luontopolun voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa ja sen varrella on upeita hiekkarantoja, sankassa metsässä kulkevia osuuksia, näköalapaikkoja ja linnoituksen raunioita.

 

 

Lisäksi Örössä on 6 km vanhoja mukulakiviteitä, joita pitkin on helppo liikkua paikasta toiseen. Huomioithan kuitenkin, että saarella on vanhoja puolustusrakenteita, jotka on suojattu vaijeriaidoin. Kohde ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Saaren poikki vaakasuunnassa menee Lyhyt ikävä ja pituussuunnassa Pitkä ikävä - tiet. Nämä mukulatiekivet ovat peruja tsaarinajoilta. Teiltä on helppo pääsy kummallekin luontopolulle, jotka kiertävät saaren rantoja myötäillen osittain metsässä, rannoilla ja kallioilla.

Lataa saaren kartta →

 YHTEYSTIEDOT:

59.8113° N, 22.3274° E
Info:
info (at) visitoro.fi
+358 40 144 7773
Satamainfo: +358 40 144 7769

Yhteistyötahot →


Metsähallitus
VisitKimito
Saaristomeri

Ylös