Frågor & Svar
1. Hur tar man
sig till Örö?
Man kan ta sig till Örö fästningsö med färja från Kasnäs på Kimitoön. Detaljerad information finns på vår webbplats. Man kan också komma till Örö med egen båt eller till och med paddlande. Det finns en gästhamn på ön.
2. Är tjänsterna öppna året runt?
Örö är öppet året runt! Utanför sommarsäsongen är restaurangtjänsterna tillgängliga på förbeställning. Skärgården är en fantastisk upplevelse under höstens stormar, vinterns lugn och våren när naturen vaknar igen.
3. Finns det
en badstrand på ön?
På Örös karta är två sandstränder markerade i de skyddade vikarna Solkuro och Balget. Med försiktighet kan man också simma från lämpliga klippor, i skärgårdsstil. Från bastuns brygga kan man ta ett dopp tidigt på dagen innan privata bastuturer börjar klockan 15.
4. Får man ta med husdjur?
Självklart får man det! Observera att i nationalparken måste husdjur hållas kopplade hela tiden.
Husdjur är välkomna att övernatta överallt utom i hotellets två allergirum och i delade boenden (vandrarhem). Husdjurstillägget kan betalas vid bokning. I restaurangen är väluppfostrade husdjur välkomna vid borden nära dörren eller på terrassen. På Örö finns det sommarjobbande kor och ibland även får. Man får inte gå in i djurens inhägnader med hundar.
5. Finns det plats i hamnen eller på hotellet?
Den aktuella situationen för boenden kan ses på Örös webbplats. För bokningar samma dag kan man ringa infotelefonen 040 144 7773.
Hamnen fylls i ankomstordning, så situationen för exempelvis nästa dag eller samma kväll kan inte förutses. Hamnpersonalen hjälper till med ankring under sommarsäsongen, och hittills har det alltid funnits plats för alla! Platser kan bokas i förväg via tjänsten Satamapaikka.com.
6. Om hamnen är full, får man ankra i viken?
Det råder ankringsförbud i Örös territorialvatten. Förbudet skyddar havsbotten, som är en viktig del av nationalparken.
7. Hur tar man sig till ön utan bil?
Vainion Liikenne kör under sommarsäsongen till Kasnäs hamn från Åbo och Helsingfors. Till Dalsbruk, cirka 17 km bort, går det bussar året runt. Man kan kombinera resan till Örö med en övernattning på något av södra Kimitoöns boenden. Lokala taxiföretagare finns i Kimitoöns serviceguide. Aktuella busstidtabeller finns på Matkahuolto eller Vainion Liikenne.
8. Kan man ta bilen/husbil till ön?
Nej, det finns ingen vägförbindelse till Örö, och det är inte möjligt att ta med bil eller husbil till ön.
9. Ingår städning i stugor och semesterlägenheter?
Ja, det ingår! I stug- och lägenhetsboenden ber vi dig dock att diska innan du lämnar och lämna sängkläderna i den avsedda korgen.
10. Behöver man boka plats på tältområdet? Finns det plats? Får man komma med hängmatta?
Man behöver inte boka plats på tältområdet. Det finns gott om plats på det stora området. Man får komma med hängmatta. Det finns gott om träd för hängmattor på campingområdet. Använd gärna trädskydd.
11. Finns det en butik på ön?
Under sommaren kan man köpa vissa baslivsmedel, godsaker och förnödenheter i gästhamnens Hamnkontor. Det finns också glass och ett härligt urval av smycken, inredningsföremål och andra intressanta saker relaterade till skärgårdslivet.
12. Finns det någonstans att förvara bagage säkert mellan in- och utcheckningstiderna?
I gästhamnen finns Hamnkontoret, bredvid vilket det finns bagageförvaring. Utrymmet är inte bevakat. Det finns inga låsbara skåp eller liknande på ön. I övernattningspriset ingår transport av bagage från hamnen till boendet.
13. Kan man hyra cyklar på ön?
Ja, cyklar finns att hyra på ön. Cyklarna kan hämtas från gästhamnen och lämnas tillbaka där efter användning. Mer information om hyra och priser finns på vår webbplats.
14. Får man fiska på Örö?
Fiske är tillåtet på Örö med giltigt fiskekort. Du kan köpa ett fiskekort från webbtjänsten Eräluvat eller andra lokala försäljningsställen. Observera att fiske inte är tillåtet på vissa skyddade områden.
15. Finns det guidade turer?
Ja, guidade turer finns tillgängliga under högsäsong och för grupper året runt på förfrågan. De berättar om Örös historia, natur och livet på ön. Mer information om turer och bokningar hittar du på vår webbplats.
16. Är området tillgängligt för rörelsehindrade?
Vi gör vårt bästa för att göra Örö tillgängligt för alla. Vissa stigar och byggnader är dock utmanande på grund av öns terräng och historiska natur. Om du har särskilda behov rekommenderar vi att du kontaktar oss i förväg för mer detaljerad information.
17. Vad kan man göra på Örö om det regnar?
Det finns mycket att göra även om vädret inte är idealiskt!
18. Finns det Wi-Fi på Örö?
Ja, det finns gratis Wi-Fi i hamnområdet och på hotellområdet. Observera att uppkopplingen kan vara långsammare än på fastlandet på grund av det avlägsna läget.
19. Är det möjligt att hålla möten eller evenemang på Örö?
Ja, Örö erbjuder unika lokaler för möten, konferenser och evenemang. Det finns både inomhus- och utomhusområden som passar för olika tillställningar. För mer information och bokning, kontakta oss via vår webbplats eller kundservice.
20. Är det tillåtet att göra upp eld på ön?
Eldning är endast tillåten på anvisade eldningsplatser. Vi ber dig att följa säkerhetsföreskrifterna och undvika eldning under torrperioder eller när det råder eldningsförbud.
21. Vilka betalningsmetoder accepteras på Örö?
Vi accepterar kortbetalningar på ön, och kontanter tas emot på vissa platser. Vi rekommenderar kortbetalning för en smidig upplevelse.
22. Kan man se norrsken på Örö?
Ja, under klara höst- och vinternätter är det möjligt att se norrsken på Örö, särskilt eftersom ön är fri från störande ljusföroreningar.
23. Finns det allergivänliga boenden?
Ja, vi har två allergivänliga rum på hotellet. Vänligen nämn detta vid bokning så att vi kan tillgodose dina behov.
24. Finns det något museum på Örö?
Örö har ett litet utställningsområde som berättar om öns historia, inklusive dess militära betydelse och naturvärden. Utställningen är öppen för besökare under sommarsäsongen.
25. Är Örö lämpligt för barnfamiljer?
Absolut! Örö erbjuder familjevänliga aktiviteter, som badstränder, cykelleder och spännande utflyktsmål i naturen. Det finns också gott om plats för barn att leka och upptäcka.
26. Finns det bastu att hyra?
Ja, det finns bastur att hyra på ön. Bokning kan göras på förhand via vår webbplats eller vid ankomst i hamnområdet.
27. Är det tillåtet att campa var som helst på Örö?
Nej, camping är endast tillåten på det anvisade tältområdet. Detta för att skydda naturen och bevara nationalparken.
28. Finns det eluttag för husbilar eller båtar i hamnen?
Ja, i gästhamnen finns det eluttag för båtar. Eftersom husbilar inte kan komma till ön finns inga uttag för dem.
29. Kan man ta med sig sin egen mat och dryck till ön?
Ja, du kan ta med egen mat och dryck. Det finns också restaurang- och caféservice på ön som vi varmt rekommenderar att prova.
30. Är Örö öppet för dagsbesökare?
Ja, dagsbesökare är hjärtligt välkomna! Du kan enkelt ta färjan från Kasnäs och tillbringa en dag med att utforska ön.
31. Behöver man en biljett för att besöka nationalparken?
Nej, inträdet till nationalparken är gratis. Däremot behöver du betala för färjetransport och eventuella tjänster eller aktiviteter på ön.
32. Finns det första hjälpen på Örö?
Ja, det finns första hjälpen-utrustning i hamnområdet och på flera andra platser på ön. Vid nödsituationer ska du alltid kontakta nödnumret 112.
33. Kan man hyra utrustning för friluftsliv, som kajaker eller SUP-brädor?
Ja, under sommarsäsongen finns det möjlighet att hyra kajaker, SUP-brädor och annan friluftsutrustning. Kontakta gästhamnen för mer information.
34. Vad är det bästa sättet att uppleva Örö för första gången?
Det bästa sättet är att kombinera en guidad tur med en egen upptäcktsfärd. Promenera längs de historiska lederna, njut av naturen och prova lokala delikatesser i restaurangen.
35. Vi bor i semesterlägenheter, varför är vattentrycket så dåligt?
Allt dricksvatten på ön produceras med hjälp av en omvänd osmosanläggning. Vattentrycket kan variera beroende på vattenanvändningen, och semesterlägenheterna ligger i slutet av rörsystemet. Tyvärr finns det inga snabba lösningar på detta problem i skärgårdsförhållanden, men det är på tal med Metsähallitus, som äger ön.
36. . Vi kom på en kort dagsutflykt med egen båt, måste vi betala för parkering?
Det tillkommer i allmänhet en liten avgift för dagsbesök. Gällande prislista finns här: https://www.visitoro.fi/satama/
37. Var ligger Örös eldstad?
I hamnen finns en liten grillplats. Ta med egna kol! Det går vanligtvis även att köpa kol på plats. Annars är det absolut förbjudet att göra upp eld på andra ställen!
38. Vi har en gasolgrill i båten, var kan vi grilla?
Det är inte tillåtet att använda gasolgrill eller göra upp eld på båtar av säkerhetsskäl. Grillen kan lyftas till grillplatsen i hamnen och användas där.
39. Jag behöver hitta en lugn plats för ett Teams-möte, var kan jag gå, kostar det något?
Kontakta gärna Hamnkontoret eller info, så ser vi vad vi kan göra!
40. Kan jag hyra en cykel med ett släp?
Cyklar med släp används av personalen på Örö eller av öns artistresidens, så de hyrs inte ut till gäster.
41. Vi gick runt ön och såg flera bunkrar, får man gå in i dem?
Det är tillåtet att gå in i bunkrarna på egen risk!
42. Varför kan jag inte boka en bastutid för imorgon via ert bokningssystem?
Bokningskalendern för nästa dag stängs på kvällen för att undvika dubbelbokningar. För tider samma dag eller nästa dag kan du fråga på info-nummer: 040 144 7773.
43. Varför får jag inte plocka liljekonvaljer/nässlor/stenar?
Örö fortön är ett av Sydfinlands viktigaste områden för hotade arter och naturtyper. Därför får man bara plocka svamp och bär på ön.
44. Kan man äta havskrasse och får man plocka den för att smaka på?
Havskrasse går att äta, särskilt när den är ung. På Örö får man dock inte plocka den, utan den ska lämnas för att ta hand om sin del i strandens ekosystem.
45. Vi såg en död säl på stranden, varför har den inte tagits bort?
Djurkadaver är en del av skärgårdens natur. Från sälbett eller kadaver kan man få allvarliga bakterieinfektioner (kända som sälarm eller sälfinger), så håll gärna nyfikna barn på avstånd. Man kan rapportera kadaver till Naturresurscentret Lukes webbplats https://lomakkeet.luke.fi/hylje.
46. . Korna såg arga ut, är det verkligen säkert att naturstigen går genom betesområdet?
Korna är vana vid människor och är inte fientliga. Ibland kan särskilt unga kalvar vara nyfikna på människor och vill komma fram och hälsa. Stora djur kan självklart kännas hotfulla när de närmar sig.
47. Vår båt är så stor att den inte får plats i gästhamnen, kan vi gå till norra hamnen?
Den norra bryggan är i första hand avsedd för Försvarsmakten och Metsähallitus. Möjligheten till undantag kan fråga om hos Metsähallitus.
48. Måste vi ta med egna handdukar till bastun?
Bastubokningen inkluderar en peflätt men inte handduk. Handdukar kan hyras separat via nätbokningen eller vid Hamnkontoret. På allmänna bastutider ingår inga peflättar.
49. Var hittar jag en digital karta över Örö? Den verkar inte finnas på er hemsida?
Karta och annan intressant information finns på Metsähallitus Luontoon.fi-sida: https://www.luontoon.fi/oro