HÅLLBARHET PÅ ÖRÖ

Hållbarhet är konkreta handlingar, och för oss innebär det långsiktigt utvecklingsarbete och en utvärdering av våra verksamheter. Vårt mål är att förbättra vår hållbarhetskommunikation: vi kommunicerar transparent om vårt ansvarstagande och erbjuder våra kunder information och lösningar för hållbar turism på ön Örö. Att verka i skärgården lyfter tydligt fram de utmaningar som kan uppstå i strävan efter hållbar utveckling, men det hjälper oss också att hitta ännu bättre och mer miljövänliga sätt att agera.

Utmärkelser och praktiska åtgärder på Örö:

  • Good Travel Seal: Ett internationellt certifikat som stödjer hållbar turism.
  • Roope-hamn: Ett finländskt miljöcertifikat som beviljas hamnar som uppfyller miljökriterierna. Bakom detta står föreningen Håll Skärgården Ren rf (PSS rf), som strävar efter att förbättra det marina miljötillståndet och främja miljöansvarig verksamhet.
  • Green Start: Ett miljöprogram som hjälper turistföretag att arbeta mer hållbart. Utvecklat av den finländska Green Key-organisationen, känd för sitt internationella miljöcertifikat inom turist- och restaurangbranschen.
  • CE4RT-projekt på gång: (Circular Economy for Responsible Tourism) Ett EU-stött cirkulär ekonomi-projekt som främjar minimeringen av avfall och användningen av naturresurser.
  • Sustainable Travel Finland (STF) program på gång: Visit Finlands program som stödjer hållbar turism i Finland.

Sammanfattningsvis tre grundpelare i vårt ansvarstagande:

Stöd till det lokala samhället

Vi vill stödja det lokala samhället och anställa så många som möjligt från området. Vi föredrar finländska råvaror och samarbetar med lokala företag. Vi väljer lokala, miljövänliga och rättvisemärkta leverantörer när det är möjligt.

Vi samarbetar bland annat med Kasnäs (Ab Kasnäsudden Oy), Ab Salmonfarm Oy, Wilson Charter, Taxibåt Granlund, Silver Fish / Kultaliekki Oy, Kimito Brewing AB, Heisala Craft och företagarna på Rosala.

Skydd av miljön

I skärgården har man alltid levt sparsamt på grund av resurserna, och vi följer samma princip. Vi sparar färskvatten, som framställs genom omvänd osmos från havsvatten, samt energi, och vi uppmuntrar våra kunder att göra detsamma. Vi sparar elektricitet till exempel genom att släcka gatubelysningen tidigt, när den inte längre behövs.

Vi minskar matsvinnet och erbjuder alltid vegetariska alternativ. Det mesta köttet och fisken kommer från finländska leverantörer. Vi återvinner avfall, såsom bioavfall, kartong, glas och metall, och även båtägare kan återvinna i vår hamn. Vi komposterar lokalt, vilket minskar den miljöbelastning som orsakas av underhållstransporter. Vi har också anslutit oss till ResQ-appen för att minska matsvinn och kommer att informera våra kunder om hur de kan använda den.

Vi är med i Håll Skärgården Ren rf SaaRa-projekt som främjar näringsåtervinning vid turistmål i Skärgårdshavet och anordnar varje vår en strandstädningsdag. Vi uppmuntrar också våra kunder att självmant delta i skräpplockningen.

Välmående för de anställda

Vi satsar särskilt på våra anställdas välmående, det är mycket viktigt för oss. Vi vill skapa en trygg och trivsam arbetsplats där alla känner sig uppskattade och trygga, och där det känns bra att vara. Vi uppmuntrar till balans mellan arbete och fritid och erbjuder flexibla arbetsarrangemang samt möjligheten att lära sig nytt. Det är viktigt för oss att våra anställda mår bra och känner att deras arbete är meningsfullt. Vårt mål är att våra anställda vill komma tillbaka till Örö igen.