Usein kysytyt kysymykset

1. Miten Öröhön pääsee?

Örön linnakesaarelle pääsee lautalla Kasnäsistä, Kemiönsaarelta. Tarkemmat tiedot löytyvät verkkosivuilta: https://www.visitoro.fi/saapuminen/

Öröhön pääsee myös omalla veneellä tai vaikka meloen. Saarella on vierasvenesatama. Lisätiedot ja koordinaatit löytyvät verkkosivuilta: https://www.visitoro.fi/satama

2. Onko palvelut avoinna läpi vuoden?

Örö on auki ympäri vuoden! Kesäsesongin ulkopuolella ravintolapalvelut ovat saatavilla ennakkotilauksella. Saaristo on upea kokemus syksyn myrskyissä, talven rauhassa ja keväällä, kun luonto taas herää. 

3. Onko saaressa uimarantaa?

Örön karttaan on merkitty kaksi hiekkapohjaista uimarantaa suojaisilla Solkuron ja Balgetin lahdilla. (https://www.luontoon.fi/saaristomeri/palvelut/oro). Varovaisuutta noudattaen uimaan voi myös mennä, saariston tyyliin, sopivalta rantakallioilta. (Rantasaunan laiturilta voi pulahtaa mereen aikaisin päivällä, ennen kuin yksityiset saunavuorot alkavat kello 15). 

4. Saako tuoda lemmikkejä?

Ilman muuta saa! Huomaathan, että kansallispuistossa lemmikkien on oltava koko ajan kytkettynä.

Majoittumaan lemmikit pääsevät kaikkialla paitsi hotellin kahdessa allergiahuoneessa ja yhteismajoituksissa (hostelli). Lemmikkimaksun saa maksettua varattaessa. Ravintolassa hyvin käyttäytyvät lemmikit ovat tervetulleita ovea lähellä oleviin pöytiin tai terassille. Örössä on kesätöissä lehmiä ja joskus myös lampaita. Eläinten aitauksiin ei koirien kanssa saa mennä.

5. Onko satamassa tai hotellissa tilaa ?

Majoitusten ajantasaisen tilanteen näkee Örön verkkosivuilta. Saman päivän varauksista voi soittaa info-puhelimeen 040 144 7773. 

Satama täytetään saapumisjärjestyksessä, joten tilannetta esimerkiksi seuraavana päivänä tai saman päivän illalla ei voi tietää etukäteen. Sataman henkilökunta opastaa kesäkaudella rantautumisessa ja tähän mennessä kaikille on aina löytynyt paikka! Paikkoja voi varata etukäteen Satamapaikka.com-palvelun kautta.

6. Jos satama on täynnä, saako lahdelle ankkuroitua?  

Örön aluevesillä on ankkurointikielto. Kiellolla suojataan merenpohjaa, joka on tärkeä osa kansallispuistoa.

7. Miten autoton pääsee saareen?

Vainion liikenne ajaa kesäkaudella Kasnäsin satamaan Turusta ja Helsingistä. Taalintehtaalle, n. 17 km päähään, ajaa busseja ympäri vuoden. Örön matkaan voi yhdistää yöpymisen jossain eteläisen Kemiönsaaren majoituksista. Paikalliset taksiyrittäjät löytyvät Kemiönsaaren palveluoppaasta (https://ksg.fi/fi/category/61/taksi). Ajankohtaiset bussiaikataulut löytyvät Matkahuollosta tai https://vainionliikenne.fi/fi/.

8. Pääseekö autolla/matkailuautolla saareen?

Klikkaa tästä ja aloita kirjoittamaan. Veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.

9. Kuuluuko mökkeihin ja lomahuoneistoihin siivous?

Kyllä kuuluu! Mökki- ja lomahuoneistomajoituksissa tiskaathan kuitenkin tiskit ennen lähtöäsi, ja jätä liinavaatteet niille varattuun koriin.

10. Pitääkö telttailualueelle varata paikka? Onko tilaa? Saako tulla riippumatolla?

Telttailualueelle ei varata paikkoja. Laajalle alueelle kyllä mahtuu. Riippumatolla saa tulla . Leirintäalueella on hyvin puita riippumatolla. Käytäthän puunhalaajia.

11. Onko saarella kauppaa?

Kesäaikaan vierasvenesataman Satamakonttorista saa ostettua joitain peruselintarvikkeita, herkkuja ja käyttötavaraa. Myynnissä on lisäksi jäätelöä ja ihana valikoima saaristoelämään liittyviä koruja, sisustusesineitä ja muuta mielenkiintoista.

12. Onko missään mahdollista säilyttää turvallisesti tavaroita ulos- ja sisäänkirjautumisaikojen välissä?

Vierasvenesatamassa on Satamakonttori, jonka vieressä on matkatavarasäilytys. Tila ei ole vartioitu. Lukollisia kaappeja tms. saarella ei ole. Yöpymisen hintaan kuuluu matkatavaroiden kuljetus satamasta majoitukselle.

13. Täytyykö matkatavarat kantaa itse satamasta majoitustilaan?

Majoituksen hintaan kuuluu matkatavaroiden kuljetus satamasta (sesonkiaikana Satamakonttorilta) majoitukseen ja takaisin.

14. Varasin saunavuoron teidän varausjärjestelmän kautta, mutta tuli suunnitelmien muutos, miten saan rahat takaisin?

Saunavaraukset ovat sitovia, eikä varattua vuoroa voi siirtää tai maksua palauttaa.

15. Saako rantasaunan laituria käyttää uimiseen vaikka en ole varannut saunavuoroa?

Laituria saa käytää keskipäivällä, ennen kuin yksityiset saunavuorot alkavat klo 15.

16. Varasin satamapaikka.com-sivustolta veneelle paikan, mutta en pääsekään Öröhön sinä päivänä, miten saan rahat takaisin?

Satamapaikka.comin varausehtojen mukaan, maksettuja varausmaksuja ei palauteta.

17. Onko Örössä käärmeitä ja pistävätkö ne usein vieraita?

Örössä, kuten kaikkialla saaristossa, on käärmeitä. Arat eläimet luikkivat mieluummin pakoon kuin käyttävät arvokasta myrkkyään ihmisiin. Käärmeet ovat kuuroja, ja huomaavat ihmisen läsnäolon maan tärinän ja hajun perusteella. Jaloilla tömistely turvallisen välimatkan päästä on hyvä keino karkoittaa käärme. Pienten lasten ja koirien kanssa on syytä tarkkailla maastoa. Käärmeet ovat myös ihmiselle hyödyllisiä, sillä ne syövät punkkien välityksellä leviävää borrelioosia kantavia myyriä.

18. Onko Örössä punkkeja?

Kyllä on. Punkkitarkastus on hyvä tehdä joka ilta. Paljon saaristossa liikkuville suositellaan punkkirokotetta.

19. Saako meidän koira kulkea Örössä vapaa, hän kulkee kaupungissakin kanssani ilman hihnaa?

Kansallispuiston herkän luonnon vuoksi koirat on pidettävä kytkettynä. Huomaathan, että koirien kanssa ei saa myöskään mennä lehmien aitauksiin.

20. Lähdemme yhteysaluksella 30min kuluttua, mutta matkatavaroita ei ole vieläkään tuotu tänne satamaan.

Matkatavarat tuodaan kesäkaudella Satamakonttorin vieressä olevaan säilytystilaan 20 min ennen laivan lähtöä. Tarvittaesssa ota yhteyttä Satamakonttoriin tai info-puhelimeen.

21. Miten Öröstä pääsee Bengtskärin majakalle?

Reitillä ei ole säännöllistä liikennettä. Bengtskäriin ajaa Wilson Charter. Heillä on mahdollisuus tarjota kyytiä siirtoajossa kesäkuussa ja elokuussa satunnaisesti, mutta aikataulu selviää usein vasta edellisenä päivinä. Mahdollisuutta voi tiedustella suoraan Wilson Charterilta lähellä matkustusajankohtaa. Yksityistä taksivenekuljetusta voi kysyä esimerkiksi Taksivene Örö - Janne Tirkkonen (050 3888 001) janne.tirkkonen@visitoro.fi.

22. Saako luontopoluilla pyöräillä?

Saarella saa pyöräillä suuremmilla teillä, jotka on merkitty karttaan valkoisella. Muualla pyöräily on herkän luonnon vuoksi kielletty.

23. Kuinka kauan kestää pyöräillä saaren ympäri?

Saarta ei varsinaisesti pääse pyöräilemään ympäri, mutta pyörä on erinomainen apu siirtyessä seikkailupaikasta toiseen. Eteläkärjestä pohjoiskärkeen vievä Pitkä Ikävä -tie on pituudeltaan noin 3,5 km. Vierasvenesatamasta eteläkärkeen on tietä pitkin noin 2,6 km. Tiet ovat enimmäkseen päällystämätöntä, vanhaa mukulakivitietä.

24. Missä voi pestä pyykkiä?

Saarella ei ole pyykinpesumahdollisuutta.

25. Mitä ne puista roikkuvat härvelit ovat?

Härvelit liittyvät perhostutkimukseen, jota Jaakko Kullberg on tehty saarella 90-luvulta lähtien. Puissa roikkuvat ovat perhospyydyksiä ja valot rannoilla houkuttelevat yökkösiä. Örön saarelta on tavattu yli 1700 perhoslajia, mikä on merkittävä määrä, kun ottaa huomioon, että Suomessa on tavattu noin 2600 perhoslajia.

26. Olen varannut paluumatkan Öröstä mantereelle klo 16.00 mutta haluaisin lähteä jo aikaisemmalla vuorolla, onko se mahdollista?

Örön ja Kasnäsin välillä liikennöi Wilson Charter, ja lauttamatkoihin liittyvissä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä suoraan heihin: https://www.wilsoncharter.fi/

27. Lähden mantereelle yhteysalus Stellalla, mistä satamasta yhteysalus lähtee?

Stella voi saapua sään mukaan pohjoissatamaan tai etelän vierasvenesatamaan, varmista lähtöaika ja satama laivan numerosta 040 6756441. Huomaathan, että Stellan vuorot tulee tilata viimeistään edellisenä ajopäivänä. Lisää tietoa Meritien verkkosivuilla https://meritie.fi/aikataulut/ (Hiittisten reittialue).

28. Lähden mantereelle yhteysalus, kuinka kauan kestää kävellä hotellilta pohjoissatamaan?

Matka on 2,5 km, eli 35-40 min reipasta kävelyä. Varsinkin kesäkuumalla aikaa on syytä varata enemmän. Laiturilla tulee olla viimeistään 10 min ennen lähtöaikaa.

29. Tarjotaanko ravintolan lounaalla vegaanista tai kasvisruokaa?

Kasvisvaihtoehto on aina tarjolla. Muista erityisruokavalioista on hyvä ilmoittaa etukäteen.

30. Missä on parhaat perhospaikat?

Perhosia voi bongailla saaren keskiosassa sijaitsevilla paahdenummilla. Isoapolloperhonen viihtyy eteläkärjessä.

31. Asumme lomahuoneistoissa miksi vedenpaine on niin huono?

Saarella tehdään kaikki makea vesi käänteisosmoosilaitteella. Vedenpaine vaihtelee kovin veden käyttömäärästä riippuen, ja lomahuoneistot ovat putkiston loppupäässä. Saaristo-olosuhteissa toimiessa valitettavasti ongelmalle ei ole nopeita ratkaisuja, mutta asia on kuitenkin esillä saaren omistavan Metsähallituksen kanssa.

32. Tulimme lyhyelle päiväretkelle omalla veneellä, täytyykö paikoituksesta maksaa jotakin?

Myös päivävierailusta tulee pääsääntöisesti pieni maksu. Voimassaoleva hinnasto löytyy täältä: https://www.visitoro.fi/satama/.

33. Missä on Örön nuotiopaikka?

Satamassa on pieni grillipaikka. Omat hiilet mukaan! Hiiliä on yleensä myös mahdollista ostaa paikan päältä. Muualla avotulen teko on ehdottomasti kielletty!

34. Meillä on veneessä oma kaasugrilli missä voimme grillata?

Veneessä ei saa käyttää kaasugrilliä tai tehdä avotulta turvallisuussyistä. Grillin voi nostaa sataman grillipaikkaan ja tehdä ruokaa siellä.

35. Pitäisi löytyä joku rauhallinen paikka teams-kokousta varten, minne voin mennä, maksaako se jotain?

Ota yhteyttä Satamakonttoriin tai infoon, katsotaan mitä voidaan tehdä!

36. Voinko vuokrata sen polkupyörän minkä perässä on kärry?

Peräkärrylliset polkupyörät ovat Örön henkilökunnan tai saaren taiteilijaresidessin työkäytössä, eli niitä ei vuokrata asiakkaille.

37. Kiersimme saarta ja siellä oli monta bunkkeria olisiko niihin voinut mennä sisälle?

Bunkkereihin saa mennä sisälle omalla vastuulla!

38. Miksi en voi varata saunavuoroa huomiselle päivälle teidän varausjärjestelmän kautta?

Seuraavan päivän varauskalenteri sulkeutuu illalla, tällä vältetään mahdolliset tuplabookkaukset. Seuraavan tai saman päivän vuoroja voi tiedustella info-numerosta 040 144 7773.

39. Miksi en saa kerätä kieloja/nokkosia/kiviä?

Örön linnakesaari on yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä. Sen takia saarelta saa kerätä vain sieniä ja marjoja.

40. Voiko merikaalia syödä ja saako sitä kerätä maistiaisiksi?

Merikaalia voi syödä, varsinkin nuorena. Örön saarelta sitä ei kuitenkaan saa kerätä, vaan kaalit on jätettävä paikoilleen hoitamaan omaa osaansa rannan ekosysteemissä.

41. Näimme rannalla kuolleen hylkeen miksi sitä ei ole viety pois?

Raadot ovat osa saariston luontoa. Hylkeen puremasta tai raadosta voi saada vakavan bakteeritulehduksen (tunnetaan nimellä hyljekäsi tai hyljesormi), joten uteliaat lapset kannattaa pitää etäällä. Raadoista voi tehdä ilmoituksen Luonnonvarakeskus Luken verkkosivujen kautta https://lomakkeet.luke.fi/hylje.

42. Lehmät näyttivät vihaisilta, onkohan ihan turvallista että luontopolku kulkee laidunalueen läpi?

Lehmät ovat tottuneet ihmisiin, eivätkä ole vihamielisiä. Joskus varsinkin nuoremmat vasikat ovat kiinnostuneita ihmisistä ja haluavat tulla moikkaamaan ja tutustumaan. Isojen eläinten lähestyminen voi toki tuntua uhkaavalta.

43. Meidän alus on niin iso että se ei mahdu vierasvenesatamaan, voidaanko mennä pohjoissatamaan?

Pohjoisen laituri on lähtökohtaisesti ainoastaan Puolustusvoimien ja Metsähallituksen käytössä. Mahdollisuutta poikkeukseen voi tiedustella Metsähallitukselta.

44. Täytyykö saunaan ottaa omat pyyhkeet mukaan?

Saunavuokraan kuuluu pefletti, mutta ei pyyhettä. Pyyhkeet voi halutessaan vuokrata erikseen nettivarauksen yhteydessä tai Satamakonttorilta. Yleisillä saunavuoroilla ei kuulu peflettejä.

45. Mistä löydän Örön kartan digitaalisesti, sitä ei näytä olevan teidän kotisivulla?

Kartta ja muuta mielenkiintoista tietoa löytyy Metsähallituksen Luontoon.fi-sivustolta: https://www.luontoon.fi/oro