VASTUULLISUUS OSANA TOIMINTAAMME
Vastuullisuus on konkreettisia tekoja, ja meille se tarkoittaa pitkäjänteistä kehitystyötä ja toimintojemme arviointia. Tavoitteemme on parantaa vastuullisuusviestintää: viestimme läpinäkyvästi vastuullisuudestamme, ja tarjoamme asiakkaillemme tietoa ja ratkaisuja vastuulliseen matkailuun Örön saarella. Saaristossa toimiminen tuo esiin selkeästi sen, mitä haasteita kestävän kehityksen tavoittelussa voi olla, mutta se myös auttaa meitä löytämään entistä parempia, ympäristöystävällisiä tapoja toimia.
Tunnustukset ja käytännön toimet Örössä:
- Good Travel Seal: Kansainvälinen sertifikaatti, joka tukee vastuullista matkailua.
- Roope-satama: Suomalainen ympäristösertifikaatti, joka myönnetään ympäristökriteerit täyttäville satamille. Taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry), joka joka pyrkii parantamaan merellisen ympäristön tilaa ja edistämään ympäristövastuullista toimintaa.
- Green Start: Ympäristöohjelma, joka auttaa matkailuyrityksiä vastuullisempaan toimintaan. Kehittäjänä Suomen Green Key -organisaatio, joka tunnetaan kansainvälisestä ympäristösertifikaatistaan matkailu- ja ravitsemusalalle.
- CE4RT-hanke käynnissä: (Circular Economy for Responsible Tourism) EU:n tukema kiertotaloushanke, joka edistää jätteiden ja luonnonvarojen käytön minimointia.
- Sustainable Travel Finland (STF) -sertifikaatti: STF on Visit Finlandin ohjelma, joka tukee vastuullista matkailua Suomessa.
Tiivistettynä kolme vastuullisuutemme peruspilaria:
Paikallisen yhteisön tukeminen
Haluamme tukea paikallista yhteisöä ja työllistää mahdollisimman paljon alueen ihmisiä. Suosimme suomalaisia raaka-aineita ja teemme yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Valitsemme paikallisia, ympäristöystävällisiä ja reilun kaupan periaatteita noudattavia toimittajia aina, kun mahdollista.
Teemme yhteistyötä mm. Kasnäsin (Ab Kasnäsudden Oy:n), Ab Salmonfarm Oy:n, Wilson Charterin, Taxivene Granlundin, Silver Fish / Kultaliekki Oy.n, Kimito Brewing AB.n, Heisala Crafin sekä Rosalan yrittäjien kanssa.
Ympäristön suojelu
Saaristossa on aina eletty säästäväisesti resursseista johtuen, ja noudatamme samaa periaatetta. Säästämme makeaa vettä, joka valmistetaan käänteisosmoosilla merivedestä, sekä energiaa, ja rohkaisemme ja toivomme asiakkaitamme tekemään samoin. Sähköä säästämme esimerkiksi sammuttamalla katuvalot aikaisin, milloin niitä ei enää tarvita.
Vähennämme ruokahävikkiä ja tarjoamme aina kasvisvaihtoehtoja. Suurin osa lihasta ja kalasta tulee suomalaisilta toimittajilta. Kierrätämme jätteet, kuten biojätteen, kartongin, lasin ja metallin, ja myös veneilijät voivat kierrättää satamassamme. Kompostoimme paikallisesti, mikä vähentää huoltokuljetusten aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Olemme myös liittyneet ResQ-hävikkiruokasovellukseen ja tulemme viestimään asiakkaille sen hyödyntämisestä.
Olemme mukana Pidä Saaristo Siistinä ry:n Saaristomeren matkailukohteiden ravinnekierrätystä edistävässä SaaRa-projektissa ja järjestämme joka kevät rantaroskien keräystapahtumia. Kannustamme myös asiakkaitamme osallistumaan roskien keräämiseen oma-aloitteisesti.
Työntekijöiden hyvinvointi
Panostamme erityisesti työntekijöidemme hyvinvointiin, se on meille todella tärkeää. Haluamme luoda turvallisen ja viihtyisän työpaikan, jossa jokainen tuntee olonsa arvostetuksi ja turvalliseksi, ja siellä on hyvä olla. Kannustamme työn ja vapaa-ajan tasapainoon ja tarjoamme joustavia työjärjestelyjä sekä myös mahdollisuuden oppia uutta. Meille on tärkeää, että työntekijämme voivat hyvin ja kokevat työnsä merkitykselliseksi. Tavoittemme on, että työntekijämme haluavat palata myös takaisin Öröhön.